skip to Main Content

Ingredients:
-2kg de tomàquets molt madurs
-750 grams de sucre

Opcionalment:
-la pell d’una llimona

La melmelada de tomàquet és molt fàcil de fer i serveix per untar-la al pa, però també com excel·lent acompanyament per carns (lloms, bistecs, etc) i per donar un toc de gràcia a alguns formatges.

És important que els tomàquets siguin molt madurs i optarem preferiblement pels poc àcids. Per exemple esquena verds molt madurs (quan tots ells ja són vermells, fins i tot l’esquena) poden ser una bona opció per la seva dolçor natural. Llavors 750 grams de sucre per 2kg de tomàquet seran suficient. Si ho intenteu amb tomàquets àcids, necessitareu gairebé el doble de sucre.

Una variant de la melmelada de tomàquet és la melmelada de tomàquet verd. La recepta és pot fer exactament igual, però triant tomàquets que en el seu moment de màxima maduració no són vermells, sinó verds. Com el tomàquets verd de marge o d’Oristà. També es pot fer amb tomàquet raf quan encara és verd. El tomàquet raf és dolç inclús quan és verd sempre que s’hagi regat amb aigua lleugerament salada i sigui raf autèntic (molt escàs actualment, pràcticament extingit i, el poc raf autèntic que hi ha es pot arribar a pagar a 12€/kg o més)

Per fer la melmelada de tomàquet, hem de començar escaldant els tomàquets amb aigua bullint per poder-los pelar fàcilment. No és imprescindible, però si voleu que tinguin un paladar més fi, a part de pelar-los, els hi podeu treure les llavors. El que no cal és que els talleu ni els tritureu, ja es desfaran durant la cocció.

Només heu de posar els tomàquets i el sucre en una cassola gran i deixar-ho bullir durant una hora, sense parar de remenar perquè s’enganxaria al fons de la cassola. Si li voleu donar un toc especial que contrasti amb la dolçor de la melmelada hi podeu afegir una mica de la pela d’una llimona.

Passada l’hora, ja estarà la melmelada feta. Podeu passar a posar-la en pots de vidre esterilitzat als bany llimona. Si voleu que quedi molt emulsionada, passeu la melmelada per la batedora abans de posar-la en els pots.

Es conservarà durant mesos en un lloc fresc i fosc. Alegrarà els vostres esmorzar i donarà un toc de gràcia a molts plats i alguns formatges.

This Post Has 0 Comments

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top
X