skip to Main Content

Ingredients:
-una llesca de pa de pagès (cuit amb llenya, si pot ser)
-un tomàquet de penjar tipus tomacó
-oli d’oliva verge extra

Opcionalment:
-sal
-all


Segurament estem parlant del plat estrella de la cuina catalana, però veient les incomprensibles barbaritats d’alguns bars i restaurants (tomàquet de llauna escampat amb un pinzell!!!??), no deu ser pas tant senzill de preparar com podria semblar.
Primer de tot, hem de reivindicar el pa amb tomàquet com a molt equilibrat i saludable. El pa és font d’hidrats de carboni, i sucat amb el tomàquet i l’oli s’aconsegueix que siguin d’absorció lenta. El tomàquet, és un aliment ric en licopè (que és el que li dóna el color vermell) i en vitamines B i C. És un aliment molt antioxidant, que intervé positivament en el nostre sistema immunològic. Té efecte molt positius a nivell cutani (properament farem un article només sobre aquest punt) i a més, en els homes, és preventiu del càncer de pròstata. En combinació amb l’oli d’oliva verge extra, multiplica els seus beneficis, ja que la dieta mediterrània enriquida amb oli d’oliva verge extra -com en el cas del pa amb tomàquet- redueix un 30% el risc d’infart de miocardi, d’accident vascular cerebral o de mort per causa cardiovascular.

Procedim. Per fer pa amb tomàquet, el primer que necessitem és un bon pa de pagès. Si és cuit en forn de llenya, serà molt més aromàtic. No cal que sigui del dia, pot ser perfectament del dia anterior. Inclús és preferible que ho sigui. S’ha de torrar una mica, però sense passar-nos. Si se’ns crema, ens distorsionarà molt els sabors. Si el torreu a la graella o a la barbacoa, que sigui el darrer que feu, perquè així agafarà una mica dels gustos i aromes del menjar que l’acompanyarà. Un cop torrat, alguns prefereixen primer de tot fregar-hi un all. Si li voleu tirar sal, millor que sigui també ara, abans de sucar-hi el tomàquet.
Arriba el moment del tomàquet. És bàsic que sigui tomàquet de penjar tipus tomacó. Aquest tomàquets es caracteritzen per sucar molt i per tenir un sabor molt intens, sense gens d’acidesa i molt poca aigua (que ens remullaria i estovaria massa el pa). Talleu-lo per la meitat amb el tomàquet pla (mai de dalt a baix). Comenceu a sucar enèrgicament per la part exterior del pa, des de la crosta, i aneu avançant cap al centre.
 En principi sucar el pa només per una banda, tot i que hi ha incondicionals de tomàquet que suquen les 2 bandes.
I per acabar, un bon raig del millor oli d’oliva verge extra, tirat amb un setrill de raig prim. Sigueu generosos amb la quantitat d’oli. Aconsellable tenir sempre a casa 2 o 3 olis d’oliva diferents (diferents varietats, diferents intensitats). Trieu la intensitat de l’oli en funció dels aliments que acompanyaran el vostre pa amb tomàquet
I per qui s’hagi quedat amb ganes de saber més  (molt més) sobre el nostre pa amb tomàquet us recomanem el llibre Teoria i pràctica del El pa amb tomàquet, de Leopold Pomès, publicat per Tusquets.

Back To Top
X